Yin-Yang

By Beheer Tuinkunst-Elst, 14 november 2023

Spread the love

Deze Yin Yang uitbeelding is door mij zelf gemaakt en bedacht. Binnendeel is gemaakt van dikke staalplaat, 6 mm dik staaldraad en twee stalen kogels. Diameter is 53 cm. Is bevestigd in een zeshoek van stalen kokerprofiel (50×50 mm)en de stalen onderplaat moet vastgezet worden op een houten sokkel. De Yin Yang is boven en onder vastgezet met kogellagers en draait rond in de wind. Het geheel is ongeveer 70 cm hoog en 80 cm breed. Prijs: €375,-

-o-o-o-o-

We kennen allemaal het ‘Yin-Yang’ teken, maar wat betekent het?

De cirkel waar de figuren in staan is het teken van het Taoïsme, het geheel. Binnen de cirkel bevindt zich de Yin en Yang figuren. Het donkere deel is het vrouwelijke ’ Yin’, ‘de bedekte donkere zijde van de berg’ en staat voor koude, vochtigheid, het noorden, het vasthoudende, ontvankelijke etc. Het lichte deel staat voor het mannelijke, beweeglijke, lichte, doelgerichte, het warme, zuiden, droogte.

Het totaal, de cirkel met Yin en Yang omvat het alles. Het symboliseert een dynamisch proces wat constant in beweging is en waarvan de onderdelen niet los van elkaar gezien kunnen worden. Het donkerste deel van de nacht is het moment waarop het nieuwe daglicht weer opbouwt, vandaar de witte stip in het zwarte yin deel. Yin en Yang zijn geen tegenpolen , kunnen niet los van elkaar bestaan, zijn vaak tegengesteld maar hebben elkaar nodig.

Het complete teken van Yin-Yang laat dus een dynamisch geheel zien. De tijd van ontstaan was niet een tijd van concrete wetenschap maar die van waarnemen en registreren. Interessant dat het denkmodel van Yin-Yang, zowel veel gegevens categoriseert als in relatie met elkaar en het grote geheel brengt, het geeft een systeem van logica die nog steeds erg bruikbaar is.

Wat kunnen we nu nog in onze drukke tijd met de Yin-Yang theorie?

De Yin-Yang theorie heeft zich door de tijd uitgebreid tot alle facetten van het bestaan, dus ook van ons lichaam, ons ritme, gezondheid, ziekte etc. Het is een van de inzichten die we gebruiken in de diagnostiek van de Chinese geneeskunde. We herkennen daarin bijvoorbeeld Yin en Yang organen, ziektes en processen. Het is meestal een ruime indeling van verschijnselen die daarna vervolgt wordt in verdere uitwerkingen.

Een zinvolle interpretatie van Yin-Yang in onze tijd is het zien en ervaren van een ‘dynamisch evenwicht’. Ik hecht veel waarde aan bewustwording en het ervaren en het zien van het dynamisch evenwicht om ons heen en met ons zelf, kan daar goed behulpzaam in zijn.

Ons drukke leven in deze tijd nodigt veel uit tot het overschrijden van logische grenzen met disbalans als gevolg. We zijn veel meer een onderdeel van dynamiek van Yin en Yang in de levenscyclus dan we ons vaak realiseren.

What do you think?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *